21 noviembre 2024 General
Una quinzena d’activitats i 13 espais expositius a la Mostra d’Art Contemporani Les Muses 2024
Les Muses, la Mostra d’Art Contemporani de l’Escala, presenta la programació d’exposicions i activitats preparades pel cap de setmana del 6, 7 i 8 de desembre, que inclou una quinzena d’activitats i la participación d’un total de 35 artistes i tres col·lectius, repartits entre 13 espais expositius, entre sales públiques i tallers i espais privats.
L’Escala acull aquest desembre la tercera edició de Les Muses, la Mostra d’Art Contemporani que, durant tres dies, transformarà espais, estudis i sales del municipi en escenaris de performance, tallers, exposicions i instal·lacions artístiques. Organitzat per l’Ajuntament de l’Escala i coordinat per Tania Hirte, amb el suport de Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona, Les Muses proposa una extensa programació dirigida a tots els públics i amb la col·laboració d’artistes locals, nacionals i internacionals.
La inauguració es durà a terme el dia 5 de desembre a l’Alfolí de la Sal, amb l’actuació de Voodoo Diggers (19:00h) i patrocinat pel Celler de proximitat La Vinyeta (Peralada, Alt Empordà). A partir d’aquí, Les Musesdesplegarà l’obertura de les seves exposicions i una sèrie d’activitats, incloent-hi performances, tallers i diàlegs interartístics que conviden a la participació i a la reflexió durant tot el cap de setmana.
Activitats destacades
Les Muses inclou espais d’intervenció col·lectiva: el dia 6 de desembre s’estrenarà la performance col·lectiva local “La Petjada de les Muses” a La Riba (10:30h), on els artistes podran deixar la seva empremta, una obra que creixerà a partir de la participació. El mateix dia, al Castell Carolingi, Montse Catalan Morera de l’Associació 9Mon impartirà el taller “Moment de Creació” amb el naixement com a tema inspirador; les obres resultants s’exposaran la primavera de 2025, creant un pont entre el moment present i la seva evolució creativa futura.
El dia 7 de desembre, el festival oferirà una instal·lació artística i co-creativa titulada (h)ovo. Òrgans que palpiten a càrrec d’Àngeles Gordillo (CER, 10:00h), que aborda el tema del climateri des d’una perspectiva visual i emocional. La proposta es treballarà durant les setmanes prèvies a la mostra amb un grup de dones i persones que menstrúen com a eina de sensibilització, creativitat i connexió personal. A més, el reconegut artista Philip Stanton dirigirà un taller d’il·lustració a la Galeria Port 25 (12:00h). Aquesta edició també estrenarà un mural pintat per l’artista Pau Marinel·lo a la façana de l’Institut el Pedró i una exposició creada pels alumnes de 4t d’ESO titulada “Quotidianitats” que explora la seva vida diària i el seu relat personal.
L’Alfolí de la Sal també serà escenari, el mateix dia 7, de la projecció en exclusiva del primer capítol de la sèrie documental “Revelados”– un capítol de la sèrie documental produïda per Octagon Productions – a les 18:00h. Aquesta sèrie busca fer visible la cara menys coneguda d’artistes contemporanis, explorant les motivacions profundes que alimenten les seves creacions i oferint una visió més íntima de la seva vida i obra. El primer capítol està dedicat a Oriol Tuca, i serà presentat en exclusiva durant el festival. Seguidament, hi haurà una taula rodona per debatre sobre “La creació a les vores de l’abisme” amb Edu Sívori, art-terapeuta i Montse García, psiquiatra.
Per tancar el dia 7, a l’estudi de Chloé Tiravy (Carrer dels Germans Masferrer, 46), de 20:00h a 21:30h, es reflexionarà sobre el concepte de l’originalitat en l’art i el paper de les referències, amb un diàleg filosòfic moderat per Ignasi Rifé de l’Escola Elea.
Una de les activitats de significativa col·laboració i reforç serà À la ville de, un projecte d’art generatiu digital de Heeey del projecte de residències artístiques Els Antípodes, que es materialitza en un monòlit vertical de marès mallorquí. Aquesta obra busca representar l’impacte del turisme en el Mediterrani a través d’una retícula que simbolitza Mallorca i cinquanta-nou comunitats més de la regió. El marès, pedra emblemàtica de Mallorca, serveix de metàfora del pes històric i cultural d’aquesta zona, reflectint el seu paper des de l’època neolítica fins a la seva situació actual com a destinació turística.
A À la ville de, el monòlit serà transformat successivament en diverses accions participatives, començant per Agullana, en col·laboració amb el Museu Memorial de l’Exili (MUME), continuant a l’Escala dins de Les Muses, i més endavant al Museu de l’Empordà de Figueres i el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. En cadascuna d’aquestes etapes, els participants interaccionaran amb el monòlit, revelant-hi noves capes de significat. Aquest projecte simbolitza una intervenció comunitària sobre un element cultural, abordant la complexitat de l’impacte turístic i el potencial transformador de l’art.
Exposicions d’artistes emergents i consagrats
Les Muses també ofereix una àmplia oferta d’exposicions en diferents espais culturals de l’Escala. Les exposicions es podran visitar a espais com l’Alfolí de la Sal, el Museu de l’Anxova i la Sal, el Gavià, el Castell Carolingi, el bar Medusa, la Galeria Port 25 i el CER. Aquestes exposicions estan obertes durant els dies del festival amb horaris específics en cada localització que es podran consultar en el programa oficial de Les Muses.
A l’Alfolí de la Sal, els alumnes de quart de l’ESO de l’INS el Pedró presentaran el projecte expositiu “Quotidianitats”, mentre que artistes com Rodrigo Spinelli, Rafa Villalón, Paco Roig Torrens, Betty Escofet, Rafa Villalón, Josep Mercader i Magda Martínez exposaran les seves creacions en disciplines com pintura, escultura i instal·lació.
Al Museu de l’Anxova i la Sal, la Fundació Ager duu de nou a la mostra la iniciativa “Art sense barreres - Agenda 2030” que aposta per una consciència col·lectiva més elevada, inspirada en el pensament de Teilhard de Chardin sobre la connexió humana i l'evolució.
Al Castell Carolingi, es presenta l’exposició col·lectiva “El part, motiu de creació social i artística”, comissariada per l’Associació 9mon. Aquesta mostra explora la universalitat del part com a font d’inspiració creativa i social, amb obres que abracen disciplines com la pintura, l’escultura, el tèxtil, l’audiovisual i la literatura. Els visitants podran submergir-se en peces de creadors destacats com Les Tricotorres, Xesca Prohens, Ona Montfort, Isabel Fernández, Maria Romero Ana Álvarez, Iris Muñoz, Carlota Broglia, Sara Nicolás, Montse Catalán, Míriam Negre, Núria Agulló, Sonia Moya i Daniel Aparicio.
Al Gavià, es concentrarà la proposta d’exposició fotogràfica i instal·lació amb Joan Cabotti, Mar Goin, Jay Watson i “Auare” per Kait Hutchison, l’espai s’emplenarà amb la ceràmica de la Regina Hernàndez Poch i les escultures volants de Manel Galià.
Dels establiments locals, el bar Medusa acollirà l’exposició de Carles Avilés. Com cada any, Les Muses es coaliciona amb la Galeria Port 25, espai on exposaran els artistes Esther Martínez, Philip Stanton, Evelyn, Sebastià Salvat i Nuria Albesa.
Com en cada edició, la mostra permetrà l’obertura dels estudis locals dels artistes referents de l’Escala com Gino Rubert, BOON, Phil Usher, J.P Zingre, Karlos Mayet i Chloé Tiravy, una finestra als espais de creació i treball.
El cap de setmana de Les Muses culminarà el 8 de desembre a partir de les 16:00h amb Thisorder al Gavià, on es donarà per finalitzada aquesta tercera edició.
Aquest esdeveniment cultural és possible gràcies a la col·laboració de diverses institucions i entitats, com ara la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, Turisme L’Escala, i altres col·laboradors destacats com el Bòlit de Girona, la Galeria Port 25, el CER, l’UBET, el Celler la Vinyeta i l’Associació 9mon; i mitjans com Canal 10 Empordà i Ràdio l’Escala.
Les Muses es consolida com una cita cultural de referència al territori, un espai on l’art i la creativitat es posen al servei de la comunitat i on el públic es converteix en part activa de les propostes artístiques.
Tornar al llistat