15 novembre 2024 General
Noves dades sobre l’hàbitat situat a l’entorn del conjunt episcopal tardoantic d’Empúries
Durant el mesos d’octubre i novembre, un equip d'arqueòlegs del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries ha reprès els treballs de recerca arqueològica al sector de Santa Margarida, a l’oest del turó d’Empúries (l’Escala). Aquest diumenge, amb motiu de la Setmana de la Ciència, el MAC-Empúries ha organitzat una visita gratuïta a les excavacions, amb inscripció prèvia.
La intervenció s’inclou dins el programa de l'actual projecte quadriennal de recerca arqueològica (2022-2025), finançat per la Direcció General del Patrimoni Cultural, que es centra en l'estudi de les antigues àrees portuàries d'Empúries, un projecte impulsat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya en el marc del Pla de recerca de l’arqueologia i la paleontologia catalanes del Departament de Cultura. Les excavacions arqueològiques al sector de Santa Margarida previstes en aquest projecte varen començar ja l’any 2020 i compten també amb el finançament de l’Ajuntament de l’Escala.
L'objectiu dels treballs de la intervenció realitzada enguany ha estat, d’una banda, completar les prospeccions geofísiques en les finques adjacents al sector central de Santa Margarida, on durant les campanyes anteriors es descobriren les restes del baptisteri i de la basílica associades al conjunt episcopal tardoantic d’Empúries. Les prospeccions amb georadar, realitzades per l’empresa SOT- Prospecció Arqueològica, han afectat una superfície total de prop de 13.000 m2, repartits en diferents finques situades al nord i a l’oest de l’actual carretera que porta a Sant Martí d’Empúries. Els resultats obtinguts demostren la continuïtat del nucli d’hàbitat de Santa Margarida en aquests sectors i permeten tenir una idea més precisa de les seves dimensions, característiques i organització.
De l’altra, i per tal de verificar els resultats de les prospeccions geofísiques, s’han realitzat també excavacions arqueològiques en diversos espais de l’hàbitat així com també altres treballs de geoarqueologia, amb l’objectiu de conèixer la relació d’aquest nucli amb l’antic estuari, que delimitava per l’oest i el nord tot el promontori d’Empúries. Aquests treballs han confirmat les dades obtingudes en diferents sondejos geològics, que posaven de manifest que el jaciment de Santa Margarida s’emplaçava al costat d’una zona de maresmes i ambient estuari.
Pel que fa als treballs arqueològics centrats en la zona d’hàbitat assenyalarem l’excavació de les restes d’una casa situada a la terrassa superior, detectada ja en les prospeccions geofísiques, on s’han recuperat diverses eines i objectes, alguns metàl·lics, associats a les activitats agrícoles i ramaderes dels seus habitants. Les estructures descobertes daten dels segles V al VII dC, és dir, que serien contemporànies al desenvolupament del conjunt episcopal emporità. Els resultats obtinguts proporcionen també una valuosa informació del potencial estratigràfic, així com també de la naturalesa i estat de conservació del jaciment, factors que són cabdals per poder planificar millor les futures recerques arqueològiques i, alhora, la seva recuperació patrimonial.
Visita guiada
Amb motiu de la Setmana de la Ciència, el MAC-Empúries organitza diumenge 17 de novembre una visita gratuïta a les excavacions arqueològiques de l’església de Santa Margarida d’Empúries a càrrec d’un dels arqueòlegs del projecte, per tal de conèixer els resultats de les darreres campanyes i la tasca científica dels tècnics del jaciment. Cal inscriure’s-hi prèviament al correu electrònic macempuries.cultura@gencat.cat
Tornar al llistat