29 novembre 2024 General
Descoberts tres nous edificis ibèrics al turó de Vilanera de l'Escala
Les excavacions fetes aquesta tardor al turó de Vilanera de l'Escala han confirmat la presència d'un assentament habitat en temps dels íbers. Aquest dissabte (Alfolí de la Sal, 19h), està prevista una conferència a càrrec de l'equip d'arqueòlegs que explicarà aquestes novetats.
El Grup de Recerca d’Arqueologia Mediterrània (GRACME) de la Universitat Pompeu Fabra ha completat amb èxit una nova campanya d’excavació arqueològica al Turó de Vilanera, a L’Escala. Com en anys anteriors, la intervenció ha aportat descobriments rellevants que enriquiran la comprensió de les comunitats que van habitar aquest enclavament, tant durant l’època ibèrica com en períodes més antics. Els resultats d’aquesta campanya seran claus per aprofundir en les relacions entre les comunitats locals ibèriques i el nucli grec d’Empúries, situat a tan sols 1,7 km de distància d’aquest assentament.
Tres espais d'excavació amb troballes destacades
Enguany, l’equip d’arqueòlegs i arqueòlogues ha treballat en tres punts diferenciats del turó, cadascun amb resultats significatius. En el primer d’aquests sectors, s’ha identificat una nova estructura domèstica de planta rectangular, situada a prop de l’edifici excavat en la campanya de l’any 2023. Entre les restes trobades, destaca una zona de combustió, possiblement associada a activitats culinàries, i un espai d’emmagatzematge on s’han recuperat la base d’una copa àtica i una àmfora ibèrica en molt bon estat de conservació. Aquestes troballes indiquen la presència d’un hàbitat ibèric complex a la part alta del turó erigit cap a finals del segle V o durant el segle IV aC.
En el segon espai, s’ha delimitat una àrea composta per almenys dos edificis de planta també rectangular. La magnitud d’aquestes construccions i la seva complexitat estratigràfica han centrat els esforços en l’àmbit septentrional d’un dels edificis, format per tres estances quadrangulars. En aquesta habitació s’han trobat nombrosos materials que daten de l’època ibèrica. L’edifici es troba al costat d’un carrer o espai obert, on s’han recuperat grans quantitats de ceràmica –en especial àmfores– corresponents als segles II i I aC, fet que indica una important continuïtat d’aquest assentament al llarg del temps.
El tercer punt d’excavació, tot i ser de dimensions més reduïdes, ha aportat informació rellevant sobre períodes anteriors a l’època ibèrica. Encara que no s’han localitzat estructures constructives clares, les restes ceràmiques recuperades ofereixen noves pistes per a futurs projectes d’investigació. Aquestes s’integren en el marc de l’estudi de la vida quotidiana al llarg dels segles, considerant el Turó de Vilanera com un espai clau en el territori on les dinàmiques de poblament i transformació s’estenen al llarg de diverses etapes històriques. Això proporciona una visió més àmplia de l’evolució cultural i social de la conca del riu Ter i els seus entorns. A més a més, ofereix una oportunitat única per explorar com els grups que habitaven en aquest assentament iber interactuaven amb el port grec d’Empúries.
Un projecte amb suport institucional i voluntari
La campanya d’enguany, sota la direcció d’Ana Delgado Hervás (GRACME/UPF), Mateo González Vázquez (Universitat de Trier) i Arnau Lario Devesa (UB), s’emmarca en un projecte d’investigació finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Museu Arqueològic de Catalunya-Empúries i l’Ajuntament de L’Escala. A més, l’excavació ha comptat amb la participació activa d’estudiants i voluntaris de diverses universitats, incloent la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de Salamanca, que han contribuït a l’èxit d’aquesta nova campanya.
Tornar al llistat