14 març 2024 General
Comencen les obres d'ampliació del CAP de l'Escala, que incorporarà una base del SEM
Les obres d’ampliació i reforma del CAP Dr. Moisès Broggi de l’Escala han començat en les últimes setmanes i es preveu que tinguin una durada d’un any. Els treballs consisteixen en la construcció d’un nou edifici adjacent a l’actual CAP, on s’inclourà una base d’ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
El projecte també té per objecte la reforma de l’edifici existent, que s’executarà un cop hagi finalitzat l’ampliació i la reestructuració d’espais i serveis. En el seu conjunt es disposarà d’un total de 25 consultes, tant d’atenció programada com d’atenció continuada i urgent. Aquest matí el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, i el director gerent de la Fundació Salut Empordà, Sergi Iglesia, han visitat les obres i han pogut constatar l’inici dels treballs.
L’obra està finançada pel Servei Català de la Salut i té un cost total aproximat d’1,8 milions d’euros: 1,6 milions d’execució d’obra, adjudicat a l’empresa Cosplaan, Obras y Servicios Laantit, SL, i una previsió d’uns 250.000 euros d’equipament. El projecte, dissenyat per Coll-Leclerc Arquitectes, consisteix en la construcció d’un nou edifici en un solar cedit per l’Ajuntament de l’Escala i adjacent a l’actual CAP, ubicat al carrer Mossèn Salvador Jué.
El gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, ha destacat el compromís del Departament de Salut “amb la millora i l'adaptació dels serveis de salut a les necessitats de la població, així com amb la modernització de les infraestructures sanitàries a la Regió Sanitària Girona. Aquesta ampliació és un pas fonamental en aquesta direcció”. Heredia ha explicat, a més, que “no només s’incrementarà el nombre de consultes, sinó que també permetrà una millor organització i distribució de l'espai, assegurant una assistència més eficient i còmoda per a tothom."
Per la seva banda, l’alcalde de l’Escala, ha manifestat que “estem contents que s'hagin iniciat aquestes obres, que han de suposar una important millora de les instal·lacions i els serveis per a les persones treballadores i usuàries del CAP”. Josep Bofill ha afegit que aquesta “era una actuació molt necessària i per això l'Ajuntament no va dubtar ni un moment a aportar els terrenys necessaris per tal que es pogués dur a terme”.
El director gerent de la Fundació Salut Empordà, Sergi Iglesia, també s’ha mostrat molt satisfet per l’inici d’aquestes obres, “que representaran un salt endavant en l'atenció que oferim a la ciutadania. D'una banda, milloraran el seu confort i benestar, tant a les sales d'espera com a les consultes. I d'una altra, als professionals els permetran comptar amb més espais de treball, la qual cosa facilitarà l'organització de la seva feina i revertirà en una millor assistència”.
Organització d’espais
L’ampliació constarà de planta baixa i primer pis. A la planta baixa s’ubicarà l’atenció continuada i urgent amb accés extern i diferenciat, on se situarà la base d’ambulàncies del SEM. El primer pis de l’ampliació es destinarà a espais de descans i dormitoris per als professionals de guàrdia i del SEM. Actualment la zona d’atenció continuada i urgent disposa de 6 espais d’atenció (entre consultes, sales de tractament i boxs). Un cop acabada l’ampliació, les urgències es traslladaran al nou edifici, que constarà de 8 espais (7 zones assistencials i 1 àrea de triatge)
Les noves instal·lacions estaran connectades internament amb l’edifici ja existent i compartiran el mateix taulell d’admissions i recepció. L’ampliació permetrà alliberar espais del CAP actual que s’aprofitaran per reorganitzar-lo i obtenir una àrea assistencial més diàfana. En aquesta zona es mantindrà l’atenció programada. Estarà dotada amb 10 consultes de medicina i infermeria general, 2 de pediatria, 2 d'odontologia i 4 de polivalents. Així, el centre haurà guanyat 4 consultes més d’atenció programada, passant de les 14 actuals fins a 18 un cop hagi finalitzat la reforma i reestructuració d’espais.
Així mateix, el projecte d’ampliació inclou la construcció d’un pati interior en paral·lel a les sales d’espera, el qual permetrà l’entrada de llum natural, transformant aquest espai en una zona més agradable per a la ciutadania. En el seu conjunt, l’obra actuarà sobre una superfície construïda de 1.023 m2: 509 m2 d’ampliació, 400 m2 de reforma i 114 m2 de la base d’ambulàncies del SEM.
Un CAP adaptat a les noves necessitats
Amb el transcurs del temps, la creixent utilització dels serveis d’atenció continuada i urgent ha fet que el CAP reestructurés els espais en diverses ocasions per tal d’assumir les noves necessitats assistencials, la incorporació de professionals i la demanda creixent de visites d’urgències, especialment durant l’època d’estiu. Un cop acabada l’ampliació, s’haurà incrementat l’àrea assistencial i es comptarà amb unes instal·lacions amb major confort tant per a pacients com professionals i adaptades a les necessitats de la població actual.
El CAP Dr. Moisès Broggi va entrar en funcionament l’any 2004 en un edifici de dues plantes i amb una superfície construïda de 1.022 m2. L'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala, gestionada per la Fundació Salut Empordà, dona assistència a nou municipis: l'Escala, Albons, l'Armentera, Bellcaire d'Empordà, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador, Ventalló, Viladamat i Vilamacolum. Des de la seva posada en funcionament fa prop de vint anys la població ha incrementat en un 20%. Actualment la població assignada a l’ABS és de 16.654 persones, però cal tenir en compte també la població estacional que incrementa notablement el nombre de persones al municipi.
Tornar al llistat