11 febrer 2020 General
Una seixantena d'activitats programades per a la 2a edició de l'Escala Vila del Llibre
La segona edició de l’Escala Vila del Llibre, el festival literari d’hivern de l’Empordà, s’instal·larà per segon any consecutiu a la platja de les Barques entre divendres 28 de febrer i diumenge 1 de març. Al seu voltant s’hi desenvoluparà un cap de setmana centrat en la literatura i el foment de la lectura amb més de 60 activitats per a tots els públics. Aquest matí s'ha fet la presentació oficial de la programació d'aquest any.
L’Escala Vila del Llibre (www.viladelllibre.cat/lescala), que impulsa l’Ajuntament del municipi amb l’ajuda de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, posarà èmfasi enguany en la mobilitat com a motor evolutiu i en el Mediterrani com a escenari d’intercanvi de coneixement i interacció entre cultures. Col·loquis, converses, taules del llibre, recitals de poesia, exposicions, conferències, activitats infantils i espectacles musicals conformaran aquest cicle de mobilitat, adaptat al Mediterrani a l’Escala, que la Xarxa vol convertir en eix temàtic durant tot l’any 2020.
A més de la mobilitat, molts d’altres protagonistes formaran part destacada del programa de la Vila del Llibre com Marta Pessarrodona, en l’acte inaugural, una conversa en en honor del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes; Enric Casasses, amb un recital de versos propis i poemes de Víctor Català; un debat al voltant de censura i llibertat d’expressió en l’era digital, moderat per Laura Rosel i amb Genís Roca, Laura Huerga i Beatriz Talegón; taula de novel·la negra, amb Sebastià Bennasar i Albert Gassull, entre d’altres; novetats editorials, com La teva ombra de Jordi Nopca, Premi Proa de Novel·la o Cavalcarem tota la nit de Carlota Gurt, Premi Mercè Rodoreda.
El mercat d’editorials independents serà, com sempre, el punt neuràlgic de la Vila i al seu voltant s’hi organitzaran tots els actes del cap de setmana. Ubicat davant la platja de les Barques, amb un aspecte renovat, comptarà aquest any amb la presència de més de 30 editors, preparats per presentar les seves novetats i recomanar els seus clàssics al públic assistent. Així mateix, els Encants del Llibre, la llibreria de vell del festival, un projecte sociocultural que impulsa la Vila del Llibre, es tornarà a instal·lar durant el cap de setmana a la primera planta del Gavià.
"L'Escala Vila del Llibre forma part de l'aposta que ha fet l'Ajuntament de l'Escala per la Cultura i el patrimoni com a clau de progrés i cohesió social i, a més, té el valor afegit de ser un extraordinari atractiu en ple hivern", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.
En la mateixa línia, el director de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, Enric Bona, afegeix: “Amb al segona edició L'Escala, Vila del Llibre ha aconseguit avançar el calendari d'esdeveniments editorials del nostre país. Ara comptem amb una proposta de qualitat a inicis d'any, que està molt ben valorada pel sector del llibre, tant pel que fa als autors com els editors, que ha aconseguit desestacionalitzar l'oferta literària, sempre molt concentrada al voltant de Sant Jordi, i que obre un nou circuit literari a l'Empordà".
L’Escala Vila del Llibre 2020 — Programa
En aquesta segona edició de l’Escala Vila del Llibre, l’Ajuntament i la Xarxa, amb la coordinació de la comissària Núria Esponellà, han tingut en compte, a l’hora de plantejar el programa, que el patrimoni material i immaterial de l’Escala hi tingués un paper rellevant, així com que hi tinguessin representació actors i entitats culturals de la vila i del territori. En línies generals, els festival d’enguany presenta un programa equilibrat entre la presentació de novetats editorials, les commemoracions literàries més destacades de l’any i conferències, col·loquis i debats sobre temes d’actualitat. A tot això s’hi ha de sumar la poesia, que aquest any amararà el festival de principi a fi. Des de l’acte d’inauguració, homenatge a Marta Pessarrodona per l’obtenció del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, en el qual la poeta conversarà amb Àngels Gregori sobre la seva trajectòria i durant el transcurs del qual es podrà veure el documental El record de les absències, de Toni Moreno; fins a l’acte de cloenda, un concert on Josep Tero interpretarà els versos de deu poetes catalanes.
Cicle mobilitat
El cicle central de la Vila es desenvoluparà de manera transversal durant tot el cap de setmana, sent tema nuclear en alguns actes i aspecte perifèric en molts dels altres. Els primers que hi participaran seran els alumnes de l’Institut El Pedró que es trobaran amb Lluís Prats autor de Kambirí (Estrella Polar), novel·la sobre la crisi humanitària al Mediterrani, de les pasteres i els immigrants que arriben a Lampedusa, guanyadora del premi Ramon Muntaner 2019..
Durant la jornada de dissabte, el cicle serà present en un debat matinal al voltant dels clàssics grecs i llatins i la valentia que cal per publicar-los al segle XXI, amb Raül Garrigasait, president de la Casa dels Clàssics, que gestiona l’editorial Bernat Metge, i Jordi Raventós, editor d’Adesiara, segell que té dues col·leccions de clàssics. Així mateix, des del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Marta Santos i Joaquim Tremoleda, coordinadora i investigador del jaciment d’Empúries, debatran amb Gabriel de Prado, responsable del jaciment d’Ullastret, sobre interacció, influències i contacte entre ibers, grecs i romans i les proves arqueològiques que ho testimonien. A la tarda, tindrà lloc la presentació de la reedició del tercer volum d’Els pobles de l’Alt Empordà de Montserrat Vayreda, amb Anna M. Velaz, especialista en l’autora, i Gemma Garcia que s’ha encarregat de l’edició del llibre a Edicions Vitel·la. Tancarà el cicle, dissabte, el recital de poesia combativa “Mediterrani en flames”, on es podran sentir les veus reivindicatives d’Antonina Canyelles, poeta mallorquina, i de Salem Zenia, poeta amazic, nascut a Algèria, perseguit per l’integrisme islàmic i refugiat al nostre país acollit pel PEN català.
Diumenge al matí, la mobilitat serà present a la Vila amb el taller de comerç, un joc familiar que proposa el MAC-Empúries, perquè ens fem una idea de la importància que tenien per als grecs les colònies comercials, com Empúries, i com aquest intercanvi va propiciar el contacte entre cultures a tot el Mediterrani. A la tarda, el professor Xavier Pla oferirà una conferència sobre l’escriptor Josep Pla i els seus viatges arreu del món, molts d’ells en vaixells petriolers, fumador com era. Serà l’avantsala al concert de Josep Tero, que clourà el cicle i, alhora, l’Escala Vila del Llibre.
Literatura a peu de carrer
Aproximar la cultura arreu i descentralitzar les presentacions de novetats i actes literaris és un dels motius que dona sentit a la Vila, baixar la literatura al carrer. I la millor manera de fer-ho és a través dels peus. Durant tot el cap de setmana es podran fer diverses rutes literàries, seguint el pas d’escriptors i novel·les amb rerefons escalenc. La ruta Víctor Català, un clàssic; però també la ruta Josep Pla, que ens parla de l’escriptor després de la Guerra Civil; i la ruta La dolça Caterina que reviu, físicament, les escenes de la novel·la allà on passen i que es podrà fer amb la seva autora, Montse Castaño. També proposen literatura a peu de carrer des d’Edicions Tremendes, amb l’espectacle d’improvisació “Poesia viva als aparadors” que tindrà lloc durant tot el dissabte davant diversos aparadors del nucli antic de l’Escala.
Dissabte, a primera hora de la tarda, taula de novetats de narrativa breu, amb Carlota Gurt
i Jaume Ferrer, guanyadors del Mercè Rodoreda i l’Anna Murià, que presentaran els llibres Cavalcarem tota la nit (Edicions Proa) i La perla ardent (Voliana); el veterà Rafael Vallbona, premi Roc Boronat per Els bons dies (Amsterdam) i Montserrat Franquesa, que ha traduït amb Pilar Estelrich quatre breus novel·les de Joseph Roth a Històries de l’exili (Pagès Editors). Tot seguit, taula de novel·la negra, amb novetats de Llibres del Delicte i Pagès Editors: El despertar del navegant, de Maribel Torres, L’instant precís, d’Albert Gassull, Els dies antics de Sebastià Bennasar i Línia de quatre de Jordi Agut.
Tancarem dissabte amb la inauguració de l’exposició Albades de Carles Duarte, que recull les fotografies que el poeta fa de l’albada, aquell moment entre les primeres clarors del dia i la sortida del sol. Una hora màgica, d’intens cromatisme, d’on neixen també un seguit de versos que acompanyen les fotografies i que es poden retrobar al llibre Quadern d’albades (Pagès Editors).
Diumenge al matí, taula de premis i novetats, amb La teva ombra (Edicions Proa), de Jordi Nopca, premi Proa de Novel·la; Les amistats traïdes (Enciclopèdia-Òmnium Cultural), de David Nel·lo, premi Sant Jordi; i La memòria de l’aigua (Editorial Columna), de Montse Barderi, premi Prudenci Bertrana. Després arribarà el torn de Josep Fonti i el seu instint artístic, que manifestarà amb la presentació del projecte fotogràfic Para vivir, por favor i el llibre únic on n’explica el procés de creació, Deambulatorio. Fonti deixarà pas, a la una del migdia, al recital d’Enric Casasses, flamant guanyador del premi Lletra d’Or per El nus la flor (Edicions Poncianes), que oferirà un recital de poesia pròpia amb records als versos de Víctor Català.
A la tarda, els poetes Cristina Àlvarez Roig i Israel Clarà posaran sobre la taula i recitaran els versos dels seus dos darrers poemaris, L’omega de la rosa (Edicions Gregal), escrit a quatre mans, homenatge a la poesia japonesa; i Cosmogonia terrenal (Edicions del Sud), d’Àlvarez Roig, un recorregut poètic pels clàssics de la cultura europea i la poesia catalana. La seva presentació s’encavalcarà amb la d’Uri Costak, L’estilita (Amsterdam), una reflexió irònica farcida d’homenatges (a Rodari, a Calvino, a Buñuel…) a partir de la figura d’un home que decideix viure al cim d’una columna.
Commemoracions
L’any 2020 és ric en commemoracions literàries, tant nacionals com internacionals, i a la Vila del Llibre intentarem fer-ne esment. Des de la Institució de les Lletres Catalanes, arriba l’Any Perucho, que recorda el centenari d’un escriptor eclèctic, que va tocar tots els gèneres possibles. El recordarem a partir de la reedició de Les històries naturals (Edicions 62) amb Julià Guillamon, comissari de l’any, i autor de l’assaig Joan Perucho i la literatura fantàstica (Empúries). Amb motiu dels cinquanta anys de la seva mort, també recordarem Josep Carner, en aquest cas amb una aproximació a la seva etapa al cos consular i als versos que va escriure lluny de Catalunya, entre 1921 i 1938, en l’anomenat per Jaume Coll, comissari de l’Any Carner, exili voluntari.
Des de l’àmbit internacional ens arriba una triple celebració. El centenari de tres referents de la literatura de ciència-ficció: Isaac Asimov, Ray Bradbury i Frank Herbert. Recordarem la seva importància i les seves aportacions amb Daniel Genís, director de l’editorial Ciència-ficció de Pagès Editors, Antoni Munné-Jordà, referent del gènere a Catalunya; i Eduard Castanyo, traductor amb àmplia experiència en el món de la ci-fi.
L’any 1920, també va néixer Gianni Rodari, escriptor i pedagog, autor d’alguns dels llibres infantils més famosos del segel XX, referent per a múltiples generacions de lectors. L’homenatjarem amb dos espectacles familiars, un de L’Orella Verda, sobre el clàssic Contes per telèfon i un altre sobre les històries de Rodari, amb Laberta Delpoblet.
Actualitat. Debats, presentacions i conferències
Durant tot el cap de setmana tindrem l’oportunitat de generar preguntes sobre temes d’actualitat i referència informativa. Ens hi començarem a posar dissabte al matí amb un col·loqui sobre la llibertat d’expressió i la censura en l’era digital; la lluita dels estats per controlar les nostres manifestacions en un moment en el que, en principi, hi ha més llibertat que mai per dir el que vulguem. Moderarà la periodista i directora d’Ara Llibres, Laura Rosel i hi participaran Laura Huerga, directora de Raig Verd Editorial i autora, amb Blanca Busquets, de Tu calla! El dret a la llibertat d’expressió i manifestació; Genís Roca, expert en món digital i director de Roca Salvatella; i la periodista i llicenciada en dret Beatriz Talegón.
Diumenge al matí recordarem tres grans escriptores catalanes, Víctor Català, Aurora Bertrana i Maria Àngels Anglada. Ho farem de la mà de Margarida Casacuberta, directora de la càtedra Víctor Català de la Universitat de Girona, que ha escrit Vïctor Català, l’escriptora emmascarada (L’Avenç); Rosa Vilanova, que ens parlarà d’Aurora Bertrana a partir de la nova traducció d’Entre dos silencis (Club Editor); d’Anna Perera, directora adjunta de la càtedra Maria Àngels Anglada—Carles Fages de Climent de la UdG, amb El llegat de Maria Àngels Anglada (Universitat de Girona), coescrit amb Mariàngela Vilallonga, sota el braç; i amb Gemma Garcia, d’Edicions Vitel·la, que ens parlarà de la seva experiència com a editora de les tres clàssiques.
Després de fer un repàs a la literatura de casa, amb Najat El Hachmi i M. Àngels Cabré tindrem una conversa sobre dona i identitat. A partir de l’assaig Sempre han parlat per nosaltres (62) les dues autores dialogaran al voltant de la idea d’identitat imposada (per la societat, la família, la religió…) i de la manera de subvertir el concepte amb les eines que tenim al segle XXI.
Tancarà el cicle de conferències i debats una reflexió sobre la cultura al plat amb l’eminent escriptor Jaume Fàbrega, especialista en llibres de cuina i gastronomia en general. Fàbrega farà una reflexió sobre la gastronomia mediterrània com una aportació cultural, subrallant-ne els elements lingüístics, històrics, antropològics i literaris.
Activitats infantils
Les activitats familiars i infantils són part fonamental de la Vila del Llibre, doncs no tindria sentit el festival si no fomentés la lectura entesa com a font de diversió i plaer. En aquest sentit, la programació de l’Escala està plena d’espais per a contacontes, tallers i jocs. Dissabte a les 11 del matí Gra de Sorra ha preparat per als nens un recull de llegendes i històries d’arreu sobre la manera com expliquen el món i la Terra en altres racons del món. Al migdia, començarà una classe d’enquadernació com les que reben al Centre Penitenciari Mas d’Enric de mans del mestre Carles Clanxet, que ensenyarà diferents formes i materials que podem fer servir per enquadernar llibres. Just abans de dinar, a la una del migdia, Edicions del Pirata presentarà el pirata Barbatupida, que explicarà als nens històries de la mar i de tresors amagats.
El Mediterrani també serà protagonista a la tarda amb la contacontes Olga Cercós que explicarà Llegendes del mar de la Costa Brava (Edicions Sidillà). Al mateix temps començarà un taller per a tota la família on Queralt Antú ensenyarà els nens a fabricar-se un exlibris propi per tal de poder marcar els llibres. La tarda infantil acabarà amb l’espectacle de Sons de Faules, que revisiten faules en forma d’espectacle musical.
Diumenge es podrà aprendre com es fa el paper amb els Sastres Paperers, que proposen un talleron els nens es fabricaran el seu propi full a partir d’algunes fibres vegetals poc corrents. Al migdia tindrà lloc un contacontes i taller de collage a partir del conte Plous o fas sol? amb la il·lustradora Anna Font.
Tancaran les activitats infantils de la Vila, diumenge a la tarda, un taller de Cuscusian’s per aprendre els secrets de la pintura de Joan Miró i un espectacle musical de contes i cançons amb País de Xauxa.
Tornar al llistat