16 desembre 2022 General
L’Escala presenta el seu Pla Director Cultural i Patrimonial
L’Ajuntament de l’Escala ha presentat aquest divendres el Pla Director
Cultural i Patrimonial de l’Escala, un document que analitza tots els espais
i equipaments culturals i patrimonials del municipi i els seus usos, tant
presents com possibilitats de futur, així com tot el teixit cultural de la
població, per tal de poder marcar les línies a seguir en aquest àmbit.
“Observar, analitzar les dades, conèixer els espais i equipaments, les entitats culturals i socials, han permès trobar els elements que defineixen actualment els diversos àmbits de la cultura escalenca i han de servir per planificar les línies estratègiques del futur de la vila, proposant que la cultura esdevingui un element central del debat ciutadà des d’una perspectiva global: cohesió social, desenvolupament econòmic, projecte educatiu, model territorial, connectivitat, imatge, projecció més enllà dels límits territorials, etc”, argumenta l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill.
En la mateixa línia, la primera tinent d’alcalde, Marta Rodeja, expressa que “la cultura a l’Escala és molt viva i així ho ha de ser també aquest document, que haurà d’anar-se adaptant i actualitzant tot sovint”. “Aquest esperit cultural actiu de l’Escala és un tret que ens distingeix com a població i com a destinació. Des de fa molts anys, l’Ajuntament, amb els diferents equips polítics al capdavant, ha tirat endavant polítiques que han tingut la cultura com a pilar, amb apostes per la cultura popular, la cultura patrimonial i la cultura de diferents arts. També el teixit associatiu i d’entitats de l’Escala ha estat clau, juntament amb agents públics i privats, per fer del nostre poble un epicentre cultural a la demarcació”, afegeix Rodeja.
L’Escala és un municipi amb una gran activitat cultural i social -amb un miler d’activitats programades aquest 2022- i amb una important riquesa patrimonial i diversitat d’equipaments i espais culturals (Alfolí de la Sal-Museu de l’Escala, MAC-Empúries, Museu de l’Anxova i de la Sal, Espais Víctor Català, Vilanera..). El pla analitza tot aquest ventall d’espais i oferta i els seus usos i posa en valor també accions de futur, com son el desenvolupament d’un espai de referència natural, arqueològica i cultural al Mas Vilanera, la nova biblioteca-auditori, la potenciació de les relacions amb altres fundacions i agents del país o la protecció del conjunt de recursos del patrimoni pesquer i salador de l'Escala com a Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Zona d’Interès Etnològic.
El pla es fruit de quatre anys de treball, coordinat per Ricard Planas (Bonart Cultural), que va començar inicialment amb l’encàrrec de fer un pla d’usos i que s’ha anat ampliant per tal de convertir-lo en un Pla Director Cultural i Patrimonial que abarqui també les bases estratègiques del futur.
Tornar al llistat